Antalya voor beginners

Antalya | Lara | vakantie | bezienswaardigheden | vliegen naar Antalya | reisinfo | weer & beste reisperiode | links

Het weer in Antalya

Antalya is gezegend met een heerlijk mediterraan klimaat. Dat zorgt ervoor dat het in Antalya eigenlijk gegarandeerd zomers weer is in de zomermaanden en dat de zon zich veelvuldig laat zien. Regen heeft in deze periode amper kans om een vakantie in het water te laten vallen. In de winter is het aanzienlijk natter en grijzer, maar is het wat betreft de temperatuur ronduit mild te noemen. Voor overwinteraars die niet teveel zon 'eisen' maar vooral de kou willen ontvluchten is Antalya dan een prima bestemming.

Antalya bezienswaardigheden

Antalya heeft veel meer te bieden dan zon, zee en strand. Antalya heeft verschillende hotspots die de moeite waard zijn.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Antalya op een rijtje gezet:
Antalya bezienswaardigheden top 10

Zon, zon, zon

Met gemiddeld 2800 tot 3000 uur aan zonneschijn per jaar is Antalya een zonnige vakantiebestemming. Nog mooier wordt het als je kijkt naar het aantal zonne-uren in de drukste maanden. De zon schijnt dan zo uitbundig dat je soms dagen achter elkaar geen wolkje aan de lucht ziet. Vanaf september neemt de kans op duidelijk aanwezige bewolking wel toe. In de periode november tot en met mei is er zelfs sprake van meer tijd waarin de wolken de zon verstoppen dan dat de zon zelf zichtbaar is. Ook is er kans dat sluierbewolking de zon filtert.

Neerslag

In de maanden juli en augustus is de kans op regen of onweer klein. Statistisch gezien komt een dag waarin er enige tijd regen valt dan slechts n of twee dagen per maand voor. Er kunnen echter ook zomers zijn dat het in juli en augustus helemaal niet regent. Aan de andere kant heb je soms ook zomers dat er zomaar ineens een flinke onweersbui kan ontstaan en dat dat zelfs enkele keren voorkomt. Je hoeft in het hoogseizoen echter niet bang te zijn dat je een week vol regen en bewolking zult hebben. Die kans bestaat echter wel in het vroege voorseizoen en het late naseizoen. Heel groot is die kans niet, maar wel reel. Naarmate het najaar vordert neemt de kans op regen aanzienlijk toe. In september en oktober valt de regen vooral in de vorm van onweersbuien. Naarmate de winter in zicht komt valt de regen steeds vaker tijdens lichte regenbuien of periodes met lichte regen. In februari en maart valt ongeveer 1% van de totale hoeveelheid neerslag in de vorm van (natte) sneeuw. Dat gebeurt alleen maar tijdens nachten waarin het kwik tot tegen het vriespunt daalt.

Antalya in de meivakantie

Eigenlijk valt de meivakantie net wat te vroeg. Niet dat het slecht weer is, maar de kans dat het gewoon wat minder is, is wel aanwezig. Je merkt dat het zomerweer nog op gang moet komen, zeg maar. Als je geluk hebt dan is het al wel volop zonnig en (vrijwel) zomers, maar dan heb je nog wel te maken met relatief koel zwembadwater (tenzij het verwarmd wordt) en het zeewater is met zo'n 19-20 graden ook nog niet op temperatuur. Wie een vakantie naar Antalya boekt voor de periode dat de Nederlandse scholen meivakantie hebben, die moet er niet automatisch vanuit gaan dat het goed strandweer is.

Antalya in de zomervakantie

De zomervakantie valt in Nederland gelijk met de warmste periode in Antalya. En dan bedoelen we ook echt warm. Vrijwel alle dagen wordt het in de middag dertig graden of warmer. Er zullen zelfs dagen zijn dat de veertig graden-grens bereikt wordt. Voor wie actief bezig wil zijn kan het al snel te warm worden in deze periode. Overdag kun je eigenlijk het beste vooral de verkoeling opzoeken in het zwembad en in de schaduw. Wie dit als muziek in de oren klinkt die is in Antalya prima op zijn/haar plaats.

Antalya in de herfstvakantie

Voor de herfstvakantie geldt hetzelfde als voor de meivakantie: je moet geluk hebben. In het geval van de Belgen (die begin november herfstvakantie hebben) is de kans op dagen met minder mooi weer al redelijk groot. Voor de Nederlandse gezinnen met schoolgaande kinderen ligt het iets anders. Daar hangt het vooral er van af hoe vroeg in oktober de herfstvakantie valt. Als je pakweg in het middelste deel van oktober (tussen 10 en 20 oktober) naar Antalya kunt reizen, dan is de kans redelijk dat je goed weer hebt. Eind oktober is de kans redelijk groot dat je n of meerdere dagen slecht weer hebt.

Winterzon in Antalya

Bij een aantal reisaanbieders kun je ook in het winterzonseizoen vakanties naar Antalya boeken. Door de lagere temperaturen en de hogere neerslagkansen is Antalya geen echte winterzonbestemming. De middagtemperatuur ligt in de periode december tot en met maart meestal onder de twintig graden Celsius. In november en april is er meer kans op redelijk tot goed weer.

Klimaattabel Antalya

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 14 C 5 C 5 uur 13 dagen 234 mm 17 C
februari 15 C 6 C 6 uur 12 dagen 161 mm 17 C
maart 18 C 7 C 7 uur 10 dagen 101 mm 16 C
april 21 C 10 C 8 uur 7 dagen 46 mm 18 C
mei 25 C 14 C 10 uur 6 dagen 29 mm 20 C
juni 30 C 18 C 12 uur 3 dagen 10 mm 24 C
juli 34 C 21 C 13 uur 2 dagen 2 mm 26 C
augustus 34 C 21 C 12 uur 2 dagen 3 mm 27 C
september 31 C 18 C 11 uur 4 dagen 12 mm 26 C
oktober 26 C 14 C 8 uur 6 dagen 68 mm 24 C
november 20 C 10 C 6 uur 8 dagen 132 mm 21 C
december 16 C 7 C 5 uur 10 dagen 263 mm 18 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode Antalya

Als je een hoge kans wilt hebben op zon en zomerse temperaturen, maar geen zin hebt in serieuze drukte en/of hitte dan kun je het beste in de tweede helft van juni of in de maand september naar Antalya of Lara reizen. Ook begin oktober is in de regel nog zeer aangenaam terwijl het zeewater met een temperatuur van 24 tot 25 graden nog erg lekker te noemen is.

Wil je juist wel tijdens een druk en levendig seizoen naar Antalya op vakantie gaan dan moet je in juli of augustus gaan. Het uitgaansleven draait dan ook op volle toeren.

Koopjesjagers moeten zich vooral concentreren op de periodes buiten de schoolvakanties. Met name net na de meivakantie en rondom de herfstvakantie zijn er leuke aanbiedingen te vinden voor pakketreizen naar Antalya en Lara.

Meer info over Antalya

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Antalya en omgeving:
Antalya informatie
Antalya tips
Antalya weer & klimaat
beste reisperiode voor zonvakantie Antalya
winterzon in Antalya

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy